Eindelijk! Centennials komen werken.

Over Millennials en werk is al genoeg geschreven. En laten we eerlijk zijn: managers zijn nou niet vaak positief over deze groep. Ze stellen te veel eisen, luisteren niet, zijn alleen maar op hun mobiel bezig en denken dat ze alles kunnen maken.

Foto van Jake Oates via Unsplash

Maar, gelukkig staat de nieuwe generatie al te trappelen om aan het werk te gaan. De Centennials. Even de generaties op een rijtje (bron: CGK):

  • Traditionalisten [voor 1945]
  • Baby Boomers [1946 – 1964]
  • Generatie X [1965 – 1976]
  • Millennials (Gen Y) [1977 – 1995]
  • Centennials (Gen Z) [1996 tot nu, ongeveer]

Centennials: de ideale werknemer.

Deze generatie wordt vaak vergeleken met de Traditionalisten. Deze generatie groeide op tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog.

En die vergelijking is logisch. De Centennials groeide namelijk op tijdens een periode van recessie, terrorisme dreigingen en schietincidenten op scholen. Daar komt nog bij dat deze generatie geen wereld kent zonder smartphones en social media. Deze elementen zorgden ervoor dat zij financieel voorzichtig zijn, tech-savvy en hard-werkend.

Dat lijken dus zomaar de ideale werknemers te worden!

De Centennial is financieel conservatief, tech-savvy en hard-werkend. Wat wil je nog meer?

Bij Millennials gaat het vooral om de “work-life balance”. De Centennial is meer bereid om ook over te werken. Zeker als dit zorgt voor financiele zekerheid. Oorzaken voor deze voorkeur moet je zoeken in de constante berichtgeving over de recessie, gesprekken over geldzorgen thuis en hun voorgangers met zeer hoge studieschulden.

Centennials makkelijker managen

Hier zijn drie tips waar je rekening mee kan houden als manager van een (erg) jonge werknemer.

  1. Communicatie = kort en bondig. Ze houden dan ook niet altijd rekening met politieke of traditionele gevoeligheden. Leerpunt: smiley’s en gifjes zetten ze graag in als dat helpt.
  2. Thuisblijven = naar je werk gaan. Waar thuiswerk mogelijkheden voorheen een privilege waren is dat voor de Centennial noodzaak. Maar, ze willen ook nog wel een cool kantoor om naar toe te gaan. Hier hoeft geen tafelvoetbal te staan, maar een zit-sta bureau doet het al erg goed bij hun.
  3. Aandacht = leren. Ze willen graag aandacht van hun manager. En dan het liefst dagelijks. Ze willen hun werk namelijk goed doen. En willen daarover feedback van hun manager.

Werk is iets wat je doet, niet waar je naar toe gaat.

In Amerika zijn er op dit moment 61 miljoen Centennials dat is ongeveer 20% van de totale bevolking daar. In Nederland is volgens het CBS ruim 26% van de bevolking geboren na 1996. Als we dan kijken naar de leeftijd 18 tot 22 jaar zijn dat inmiddels ruim 1 miljoen volwassenen.

Dus, gelukkig, ze komen er sneller aan dan we denken. Wil je nog meer lezen over de Centennial of Gen Z, dan raad ik je aan om het rapport van de “Center for Generational Kinetics” te downloaden. Staat veel informatie in.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.